דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


עסק משפחתי - יוסי, ילד שלי מוצלח? 

מאת    [ 14/09/2011 ]

מילים במאמר: 790   [ נצפה 2614 פעמים ]

חלומם של הורים בעסקים משפחתיים רבים הוא לראות את בן המשפחה משתלב בעסק, בהתחלה משתלב בתפקידים שונים ולאחר מכן גם מוביל את העסק. אלה בונים לעיתים מגדלים של חלומות על תפקידים שיישאו ילדיהם, על הרחבת העסק ועל יוזמות חדשות וזאת הרבה לפני שזה אמר את דברו. אלא מה, קורה פעמים רבות כי זה נכנס לעסק ומתחיל לעבוד. לאחר פרק זמן מוצאים כי תפקודו אינו משביע רצון וכך גם תוצאותיו. כעת יש להתמודד עם המצב שכן אי אפשר להסתירו או להתעלם ממנו. הקושי ברור. מצד אחד מדובר בילד שלך, בהרבה מובנים בתקווה שבנית עליה, באדם שאתה מוכן לתת המון עבור הצלחתו. מצד שני בל נשכח, שמדובר בעסק שאמור להרוויח בסופו של דבר. מה עושים?

פיטורין או עזיבה במצב שכזה הינן אופציות אפשריות אבל מרוחקות, אופציות שבשלב הראשוני קיימת לגבם העדפה של הדחקה. יש רצון מצד ההורים שבן המשפחה ימשיך בעסק וילמד אך עם פחות טעויות שיעלו לעסק כסף רב. כאשר מדובר בעסק גדול ניתן למצוא לו זמן, תפקיד וכסף להכשרה ארוכת טווח. אך מה קורה כאשר מדובר בעסק קטן, שם כל הוצאה והכנסה חשובה וקריטית להמשך ההתפתחות של העסק.

ראשית, צריכים לדעת מהם סדרי העדיפויות כהורים, בעלי או מנהלי העסק. האם יש ביכולתם לספוג עלויות וזמן לתהליך למידה של בן המשפחה. תהליך שתורם להתפתחותו אבל לא בטוח שתורם בשלב זה לעסק. מנגד, קיומה של ידיעה ברורה כי כרגע אין זמן ללמידה, העסק צריך לעבוד ולתת הכנסה, וזוהי פריבילגיה מצד העסק להעסיקעובדללא תוצאות מיידיות.

במידה ובעלי העסק רוצים שיישאר בעסק אזי מומלץ לתת את הדעת על הנקודות הבאות שיכולות לשפר את הסיכויים להצלחת התהליך:


    • זמן. מימד הזמן הוא חשוב בכל תהליך למידה ויש לתת את המרחב לכך לפני שמצפים לתוצאות. נשאלת השאלה: האם עבר מספיק זמן כדי להתחיל לבחון את תוצאותיו של בן המשפחה? האם ניתנו ימי החסד המתאימים לכך?. לכל תפקיד חדש נדרש זמן לאימון ולימוד וכדאי לאפשר זאת לפני כל בחינה מדוקדקת של התוצאות. כמה זמן? לפחות 6 חודשים עד שנה. התהליך אורך זמן רב ולא ניתן לצפות לתוצאות מיידיות. המחיר לכך הוא עלות מיידית שנדרשת מבעל העסק לשלם עכשיו מבלי תמורה מיידית, השכר - עתידי, לא בטוח אבל שווה את הסיכון

    •  מיומנויות. רכישת ידע וכלים לתפקיד היא במקרים רבים הכרחית להצלחה בתפקיד. למה כוונתי? אם שני הצדדים (גם בין המשפחה וגם ההורים) מעוניינים כי בן המשפחה יחל את דרכו כאיש מכירות עם שאיפה להתמנות לתפקיד ניהולי בנושא, נשאלת השאלה: האם לא נדרשת הכשרה לימודית בנושא?. התשובה: מומלץ.  אפשר לכוון ללימודים ארוכי טווח באוניברסיטה אבל אפשר גם להסתפק בקורסים קצרים שיכולים לתת מענה לתחום המכירות או לשיווק. אם מדובר בתפקיד טכני אזי אפשר שיקבל הדרכה מסודרת בנושא. לעיתים ההדרכה היא מאיש מקצוע מנוסה בתוך העסק שיכול להדריך ולהנחות. במצב שכזה כדאי שיהיה גם חוברת מלווה שממנו ילמד בצורה רחבה ומפורטת על התפקיד אותו הוא אמור למלא. 

    • אימון. עולם האימון מכיל מאמנים רבים ומגוונים שיכולים לעזור לנו לרכוש מיומנויות נלמדות בפרק זמן יחסית קצר. כדאי למצוא מישהו מקצועי ומנוסה לצורך שאנו רוצים למלא. בשיחה עםזהר קפל, מאמנת בכירה, הודגשה התרומה של אימון אישי ליצירת ההצלחה. האימון יעזור לבן המשפחה  להיות מודע ליכולות והכישורים שלו ולהביא אותם הלכה למעשה לידי ביטוי בעסק. יחד עם זאת ,לעיתים קרובות ,נדרש מבן המשפחה לשנות הרגלים ודפוסי חשיבה שאינם מתאימים, ואימון מאפשר זאת בדרך הקצרה והיעילה ביותר. 

    • ציפיות. לעיתים מסרים של עודף ציפיות גורם לבן המשפחה לפעול כמשותק. הציפיות הגבוהות ממנו גורמות לו לרצות מאוד להיות בסדר ובמקביל לעשות את כל הטעויות האפשריות. פעולה מתוך לחץ ומתח לא מטיבה איתו ולא עם העסק וגורמת לירידה בתפוקה. איך בכל זאת פועלים? מגדירים ציפיות ריאליות ע"פ מדדים הגיוניים, מקובלים ומוסכמים על שני הצדדים. מדדים שאפשר לעמוד בהם אם רק רוצים ומשתדלים. יעדים חצי שנתיים או רבעוניים שבהם הוא צריך לעמוד. באמצעות תיחום ההגדרות יש גם מקום לסיפוק בעבודה וגם לירידת מתחים. 

    • רצון. בתחילת התהליך אפשר לברר עד כמה בן המשפחה רוצה ומתחבר לתפקיד. עד כמה הוא מתעניין בכך ועד כמה זה מתאים לאופיו. באם התפקיד הוא חלק מאישיותו, ומתאים לכישוריו, אזי גם במקרה של חוסר תוצאות מספקות בשלב הראשוני, אפשר יהיה לצפות לשיפור שיגיע מאוחר יותר. אולם אם התפקיד אינו חלק מאישיותו, הוא אוהב לנגן ולא למכור, אזי זה רק עניין של זמן עד אשר יתחילו להתגלות הבקיעים, המתחים וגם חוסר תוצאות עסקיות. 

    • אישיות. לפעמים האכזבה נובעת בגלל התנהגות: אגו נפוח ויחס מזלזל לסביבת העבודה. יחס שבעצם לא מאפשר לאף אחד ללמד אותו את התפקיד כי "הוא כבר יודע הכל". במקרים שכאלה יש לתת את הדעת ולהתמודד עם האמת. לא לייפות אותה. ההתמודדות היא על ידי שיחת הבהרה שהתנהגות כזו אינה הולמת מקום עבודה ולא מובילה לשום מקום ולכן נדרש שינוי קיצוני ביחס לעסק. במידה ולא חל שינוי, אני לא רואה אפשרות להמשיך בתפקיד ובעסק המשפחתי. 

יוסי יכול להיות מוצלח בעסק המשפחתי ויכול להיות שלא. נדרשת סובלנות ומיומנות כדי שהתהליך יצליח, אך גם אם לא נחל הצלחה, אין זה מעיד כי לא היתה בחוויה משום למידה לשני הצדדים. בהצלחה.

 

כותבת המאמר: חדוה יוסף יעוץ לעסקים משפחתיים נייד 054-9039990 אתר https://sites.google.com/site/hedvayosef/ בלוג hedvayosef.blogspot.com E-mail: hedvajosef@gmail.com חונכת מטעם מט"י



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב